Az AXAMOP használata

Válassza ki, hogy mely
képernyőt szeretné megismerni:

Avatar

Irányítópult

Avatar

Munkafolyamatok

Irányítópult

A rendszer legnagyobb előnyét az Irányítópult és a Munkafolyamatok felületek adják. Az Irányítópult első sorban a fejlesztők és az üzemeltetők számára készült, míg a Munkafolyamatok nézet a vezetők részére teszi lehetővé a feladatok előrehaladtának áttekintését. Az említett felületek Bence (fejlesztő), Sára (üzemeltető) és Dávid (ügyvezető) és az általuk fejlesztett Sample rendszer segítségével kerülnek bemutatásra.

Az irányítópult működése

Bence elkészült a Sample szoftver legújabb funkciójával, de mielőtt megkérné Sárát, hogy tesztelje a funkció működését saját maga szeretné megnézni, hogy az megfelelően működik-e. Így Bence elkészít egy snapshot - pillanatnyi állapotot tükröző - verziót a fejlesztett alkalmazásból. Megnyitja az AXAMOP Irányítópultját és elindít egy migrációs telepítést, majd feltölti az elkészített telepítőcsomagot és kitelepíti azt.

Migrációs telepítés

Bence belép az AXAMOP felületére, kiválasztja a Sample alkalmazást, majd az Irányítópult gombjára kattint.

Migrációs telepítés

Bence az Irányítópulton a migrációs szakaszhoz rendelt környezet frissítés gombjára kattint.

Migrációs telepítés

Bence a feltölti az elkészített telepítőcsomagot és bejegyzi, hogy mely fejlesztési feladatot valósította meg ebben a verzióban.

Migrációs telepítés

Bence ellenőrzi a telepítés további beállításait, majd elindítja azt.

Hibadetektálás

A telepítés befejeztével Bence ellenőrzi, hogy a funkciója megfelelően működik-e. Szerencsére minden rendben van, de a biztonság kedvéért újra futtatja a rendszer automatikus hibadetektálását is.

Hibadetektálás

Bence rákattint a kitelepített migrációs környezet Hibakeresés gombjára.

Hibadetektálás

A hibakeresés elindul…

Hibadetektálás

Kis várakozást követően megjelenik "A rendszer nem talált hibát" üzenet is.

Hibadetektálás

Bence bezárja a Hibadetektálás ablakát, majd megnyitja a környezet észlelt hibáinak képernyőjét nehogy valamilyen korábbi, vagy örökölt hiba legyen a rendszerben.

Hibadetektálás

Az Észlelt hibák képernyőjén nem jelenik meg hiba, így Bence bezárja azt.

Műszaki ellenőrzés

Ezt követően Bence bejegyzi a műszaki ellenőrzés eredményét.

Műszaki ellenőrzés

Az Irányítópulton található migrációs környezeten Bence a műszaki ellenőrzés gombra kattint.

Műszaki ellenőrzés

A megnyíló ablakban megjelenik a telepítésnél bejegyzett fejlesztési feladat. Ennek működését ellenőrizte Bence az imént, így bepipálja, hogy a feladatot megnézte. Mivel nem talált hibát és látja, hogy a rendszer automatikus hibakereső eszközei sem jeleztek rendellenességet, így bejegyzi, hogy műszakilag rendben van a vizsgált verzió.

Teszt Telepítés

Ezt követően Bence szól Sárának, hogy elkészült a Sample alkalmazás legújabb funkciójával, amely sikeresen átment a műszaki ellenőrzésen, és megkéri, hogy végezze el a funkcionális tesztelést.

Teszt Telepítés

Sára bejelentkezik az AXAMOP felületére, majd megnyitja a Sample alkalmazáshoz tartozó Irányítópultot. A tesztelési szakasz első környezetének telepítés gombjára kattint.

Teszt Telepítés

Sára kiválasztja a megfelelő környezetet, majd a szükséges beállítások ellenőrzése után telepíti a teszt környezetet.

Funkcionális Tesztelés

A telepítés végeztével Sára megnézi, hogy mely funkciót kell funkcionálisan tesztelnie.

Funkcionális Tesztelés

Sára rákattint a teszt környezet jobb oldalán megjelenő fejlesztési feladat azonosítóra.

Funkcionális Tesztelés

Megnyílik a projekten használt feladatkezelő rendszer felületén a Bence által elkészített fejlesztési feladat és annak leírása.

Funkcionális Tesztelés

A leírtak alapján Sára funkcionálisan teszteli a Bence munkáját. Mivel nem talált hibát a rendszerben és bejegyzi a sikeres funkcionális tesztelést.

Funkcionális Tesztelés

Sára rákattint a teszt környezet Funkcionális tesztelés gombjára.

Funkcionális Tesztelés

Sára bepipálja, hogy a feladatot megnézte. Mivel a rendszer és ő sem talált hibát, ezért bejegyzi, hogy funkcionálisan rendben van a vizsgált verzió.

Verziófrissítés

Ekkor Dávid (ügyvezető), megkéri Sárát, hogy készítsen el egy release (kiadható) verziót, majd ellenőrizze a működését mind műszakilag, mind funkcionálisan.

Verziófrissítés

Sára elkészíti az előző release óta elkészült snapshotot magába foglaló release-t, majd feltölti a csapat által használt Nexusba (telepítőcsomag szolgáltató). Ezt követően Sára az AXAMOP Irányítópultjáról frissíti a migrációs környezetet a most létrehozott release verzióra.

Verziófrissítés

Sára megnyitja a migrációs környezet frissítés varázslóját.

Verziófrissítés

Az első lépésben kiválasztja a telepítőcsomag lehetőséget, ellenőrzi, hogy a megfelelő telepítőcsomag szolgáltató van kiválasztva, majd a Tárhely kiválasztása gombra kattint.

Verziófrissítés

A felugró ablakban megkeresi a korábban kiadott telepítőcsomagot és a Kiválaszt gombra kattint.

Verziófrissítés

A felugró ablak bezárultával megjelenik a kiválasztott telepítőcsomag, valamint a hozzá tartozó fejlesztési feladatok.

Verziófrissítés

Sára tovább lép a varázslóban és ellenőrzi a szükséges konfigurációkat, majd elvégzi a telepítést.

Ellenőrzési folyamat végrehajtása

A sikeres telepítés végeztével Sára a korábbiakhoz hasonló módon elvégzi a műszaki ellenőrzést. Szerencsére most sem talált hibát a rendszerben, így bejegyzi annak sikerességét. Ezt követően frissíti a teszt környezetet az eddigiekben leírt módon, majd hibát ott sem találva elfogadja a funkcionális tesztelés eredményét.
Ezzel a verzió készen áll az ügyfélnek történő átadásra.

Verzióátadás

Az átadás folyamata nagyon hasonlít az eddigiekhez, annyiban különbözik a teszt telepítéstől hogy a harmadik, produkciós oszlop környezetének frissítés gombjára kell kattintani.